onsdag 28 september 2016

Sometimes It Happens

Författare: Lauren Barnholdt
Titel: Sometimes It Happens
Sidor: 320
Utgivningsår: 2011
Bokförlag: Simon Pulse

För första gången någonsin vill Hannah inte gå tillbaka till skolan efter sommarlovet. Där måste hon träffa 1.) sitt ex Sebastian som dumpade henne precis innan sommaren, 2.) Noah som hon har blivit kär i istället och 3.) hennes bästa vän Ava, som är tillsammans med Noah. 


Jag hade VÄLDIGT många problem med den här boken.

Språket:
Det första var att den var otroligt dåligt skriven. Den var skriven väldigt barnsligt, med mycket "WTF" och "whatever", och jag förstår att den är skriven så för att det är hela tiden Hannah som pratar, man läser hela tiden hennes tankar eftersom den berättas utifrån första person, men jag tycker det känns så otroligt fult att läsa sådant som är skrivet på ett sådant oseriöst sätt som Lauren Barnholdt skriver.

Karaktärerna:
Andra saker jag hade problem med var karaktärerna. Det blev bättre alltefter att boken fortsatte, men jag tyckte för det första att huvudpersonen och hennes bästa vänner var otroligt otrevliga. De var otrevliga mot andra människor, som till exempel i början när en tjej körde på Hannah's bil. Skulle de här personerna vara riktiga människor som jag skulle träffa så skulle jag verkligen inte vilja prata med dem.

Dessutom gillade jag ingen av killarna som Hannah träffade. Men jag måste nog säga att jag tyckte värre om Noah än Sebastian, även om Sebastian var självisk och otrogen, men å andra sidan så verkade han aldrig särskilt insatt i hans och Hannah's förhållande.
Noah däremot som var personen som Hannah blev kär i var också (precis som de andra) otroligt otrevlig. Han var väldigt dömande över allt som Hannah tyckte om, och även om hon var det tillbaka så känner jag ändå att varför skulle man falla för en kille som ifrågasätter allting man älskar. Dessutom så vägrade han lyssna på henne och gjorde väldigt mycket saker emot hennes vilja.


En annan sak jag funderade på i början av boken var när Ava & Noah försökte få Hannah att hämnd-hångla med någon annan kille när hon nyss sett att Sebastian var otrogen (vilka bästa vänner skulle göra så för det första?), och Hannah tänkte att det skulle vara bättre om alla människor på festen och i skolan skulle veta att hon hade hånglat med någon kille istället för att gå hem och gråta --- som vilken annan människa som helst skulle göra. Och då undrar jag. HUR skulle det se bättre ut att hon hånglade med någon annan? Om något skulle väl DET få HENNE att se ut som en slampa. Om hon skulle gått hem och vart ledsen så skulle ju de andra som visste om det förstå, och de skulle tycka synd om henne och de skulle troligen sprida elaka rykten om Sebastian. Men av det där så skulle man väl bara tycka lika illa om Hannah?


Pacing:
Hur som helst, det fanns EN sak jag tyckte att var väldigt bra med boken, och det var pacingen. Eftersom boken berättades i både nutid (första dagen i skolan efter sommarlovet) och dåtid (själva sommarlovet) så skulle det lätt kunna vara svårt att lyckas med en bra pacing, men den var faktiskt otroligt välskriven. Nutid och dåtid gick ihop väldigt smidigt, och vissa kapitel slutade så att man trodde att det var samma kapitel som fortsatte när man började läsa nästa, när det egentligen var nutid/dåtid.


Jag kommer ge Barnholdt en till chans om jag råkar stöta på en av hennes böcker igen (och om den verkar intressant då såklart), men det här var en av de sämst skrivna böcker jag har läst på länge. Det är synd för jag tyckte för övrigt att storyn skulle ha kunna vart rätt härlig.


lördag 24 september 2016

My Sister Lives On The Mantelpiece

Författare: Annabel Pitcher
Titel: My Sister Lives On The Mantelpiece
Sidor: 211
Utgivningsår: 2012
Bokförlag: Galaxy

Tioåriga Jamie är den enda som inte har gråtit sedan det hände. Han vet att han borde - Jasmine grät, mamma grät, pappa gråter fortfarande. Alla säger att det blir bättre med tiden, men fem år senare är det värre än någonsin. Pappa dricker, mamma är borta och Jas har klippt håret kort och färgat det rosa.


Precis som med If I Stay så var det här en ovanligt dramatisk bok för mig att läsa. Men jag tyckte otroligt mycket om den ändå. Den var väldigt mänsklig, väldigt jordnära och även om den var mycket sorglig vid flera tillfällen så var det ändå en väldigt härlig bok.

Det är dessutom sällan jag läser böcker från tio-åriga pojkars perspektiv, men det funkade precis lika bra som om jag skulle ha läst vilken bok som helst. Med tanke på omständigheterna i boken så gjorde han saker, sa saker, och betedde sig på ett sådant sätt som kändes väldigt naturligt för en tio-årig pojke skulle kunna göra. Jag tycker otroligt mycket om det.

En annan sak jag tyckte mycket om var att boken tog upp mycket om rasism, och hur rasistiska föräldrar kan påverka sina barn. Det var otroligt mycket fokus på hur mycket Jamie's pappa avskydde muslimer, medan Jamie själv blev vän med en muslimsk flicka i skolan, och hur han då inte visste om det var rätt eller fel utav han att vara vän med henne.

Den här boken är helt klart läs-värd för vem som helst.

P.S. Jag märkte nu att den också finns som film!


fredag 16 september 2016

Den Sommaren

Författare: Mariko Tamaki
Illustratör: Jillian Tamaki
Titel: Den sommaren
Originaltitel: This One Summer
Utgivningsår: 2015
Bokförlag: Placebo press

Rose & Windy är sommarlovsvänner och de har tillbringat varje sommar på Awago Beach med sina familjer. Den här sommaren står de på gränsen till puberteten, och därför finns också nya funderingar och okända saker.


Min andra seriebok utläst! Och herregud så sött ritad.

Eftersom det var en seriebok, så fastnade jag aldrig riktigt för själva berättelsen, men jag tyckte ändå att den var väldigt fin, väldigt mänsklig. Den påminde mig om hur sommaren brukade vara för mig när jag var liten, då jag hade en kompis jag oftast brukade spendera hela sommarloven med, då vi bodde långt ifrån varandra och det var svårt att träffas någon annan tid på året.

Jag har inte så mycket att säga till om gällande den här boken, men om ni skulle få syn på den och tycker att den verkar intressant så skulle jag självklart säga att ni skulle ta en titt på den.

(Bilderna tagna ifrån: http://www.gillaserier.se/genrer/realism/lastips-den-sommaren-nar/ )

Don't Even Think About It

Författare: Sarah Mlynowski
Titel: Don't Even Think About It
Serie: Don't Even Think About It #1
Sidor: 304
Utgivningsår: 2014
Bokförlag: Orchard Books

När klass 10B fick vaccin mot influensan, så var biverkningarna de förväntade sig kanske huvudvärk. Kanske ont i armen. Men absolut inte förmågan att läsa tankar. Plötsligt kan de höra vad alla tänker. Deras vänner. Deras lärare. Deras föräldrar. Snart vet de allting om varandra.


Det här var en otroligt intressant bok. Som handlar om en hel klass, där alla plötsligt kan läsa varandras tankar. Där alla plötsligt kan använda telepati. Där alla kan ta reda på allting om varandra, och om alla andra runt omkring dem.

Den var väldigt mänsklig, med realistiska människor och problem, och ännu bättre var att karaktärerna var väldigt logiska. De ändrade aldrig åsikter eller känslor på orealistiska sätt, utan de höll sig ganska likadana igenom hela boken, även om många av dem förändrades, så kändes det väldigt verkligt, och orsakerna till deras beteenden kändes väldigt logiska. Enorma plus ifrån mig!

Dessutom var det väldigt kul att få en inblick i många olika människors liv och läsa utifrån deras perspektiv. Och det var väldigt lätt att inte blanda ihop karaktärerna medan man läste. Vissa mindre viktiga karaktärer så kom man kanske inte alltid ihåg, men de som var mer huvudkaraktärer så kunna man hålla reda på.

Jag har lust att läsa mer av Sarah Mlynowski för den här första boken var en trevlig överraskning.



tisdag 13 september 2016

Lola and the Boy Next Door

Författare: Stephanie Perkins
Titel: Lola och pojken i huset bredvid
Originaltitel: Lola and the Boy Next Door
Serie: Anna and the French Kiss #2
Sidor: 287
Utgivningsår: 2015
Bokförlag: Modernista

Lola Nolan vill designa kläder. Ju mer färger, glitter och detaljer, desto bättre. Allt i hennes liv är mer eller mindre perfekt med hennes snygga pojkvän Max - ända tills tvillingarna Bell återvänder till kvarteret.


Inte lika bra som Anna and the French Kiss. Men den var väldigt nära.

Jag fastnade inte lika mycket för karaktärerna, även om jag tyckte väldigt mycket om dem. Jag tyckte om hur Cricket var så studsande. Han beskrevs hela tiden att han rörde på sig, och eftersom han var så lång såg det rätt kul ut när jag föreställde mig det.

En sak dock som jag kände som en nackdel var hela grejjen med att alla verkade avsky Max. Redan från början. Till och med Anna & St.Clair verkade tycka illa om honom redan innan de hade träffat honom. Jag kände att det behövdes mera djup till varför folk verkade avsky honom så. Det fanns ju till exempel ingen anledning som jag kunde märka till varför Nathan och Andy hatade honom. Sedan var han ju ingen bra kille ändå men det fick man ju veta mer mot slutet.

En annan sak jag irriterade mig på var ju Nathan. Jag blev så extremt trött på hur överbeskyddande han var. Som tur är hade han ju faktiskt Norah som en anledning för hans beteende så det var ju ändå rätt realistiskt hur han var.

Jag har lust att fortsätta läsa böcker av Perkins för de är så mysiga! Jag rekommenderar dem verkligen till alla som tycker om mysiga kärleksböcker.


Bok 1: Anna och den franska kyssen
Bok 2: Lola och pojken i huset bredvid

onsdag 7 september 2016

If I Stay #1, If I Stay

Författare: Gayle Forman
Titel: If I Stay
Serie: If I Stay #1
Sidor: 196
Utgivningsår: 2009
Bokförlag: Speak

På ett ögonblick förändras allting. Sjuttonåriga Mia har inget minne av olyckan, utan kan bara titta på efteråt när hennes förstörda kropp förs till sjukhuset. Bit för bit får hon reda på hur mycket hon har förlorat, hur mycket som finns kvar och att hon har ett extremt svårt val framför sig. 


Jag visste inte exakt vad den här boken handlade om när jag började läsa den. Jag visste att någonting skulle hända så att Mia skulle vara tvungen att välja. Jag hade ingen aning om att den skulle vara så här rörande.

Det är väldigt sällan jag läser böcker som gör att man får tänka och fundera mycket. Det är väldigt sällan jag läser böcker som handlar om död och sorg. Jag brukar normalt känna lite obehag inför sådana böcker då jag föredrar lite mer feel-good böcker där jag kan förvänta mig ett bra slut.

Men den var helt klart läs värd, även för mig. Riktigt bra skulle jag faktiskt säga till och med, även om den var väldigt kort, inte ens 200 sidor.

Den fokuserar väldigt mycket på den här teorin om steget mellan liv och död, jag har hört sådana berättelser förut om människor som nästan har dött och som har påstått kunna känna hur det är att vara död. Den här berättelsen utspelar ju sig från Mia som ser på som en sorts ande, som följer med och hela tiden sitter med och lyssnar på vad folk har att säga till henne.

Den får en att lite fundera på vad man själv skulle välja i en sådan situation.

Rekommenderar till: även er som normalt bara läser "feel-good böcker".


måndag 5 september 2016

Anna and the French Kiss

Författare: Stephanie Perkins
Titel: Anna och den franska kyssen
Originaltitel: Anna and the French Kiss
Serie: Anna and the French Kiss #1
Sidor: 298
Utgivningsår: 2015
Bokförlag: Modernista

Anna har ett lyckligt liv i Atlanta med en bästa vän och snart till och med en pojkvän. 
Men plötsligt får hennes pappa en idé om att skicka iväg henne till Paris för att gå sitt sista skolår där, trots att hon inte själv vill eller kan ett enda ord på franska.
Men snart träffar hon nya vänner och bland annat Étienne St.Clair som snabbt blir hennes nya bästa vän, och kanske lite mer än så?


Jag har länge hört talas om den här boken och om att den är väldigt bra och så, och jag kan bara hålla med. Den var väldigt mänsklig, även om jag blev fullkomligt galen på Anna & St.Clair och att de bara aldrig kunna fatta bra beslut och det kändes faktiskt rätt löjligt till slut hur de aldrig verkade förstå att de gillade varandra mer än vänner.

Men å andra sidan, så är det väl lite så riktiga livet också är.

Boken handlade väldigt mycket om att man inte vill vara ensam, och de dumma besluten man kan ta av att bara vilja ha någon i sitt liv, av att vara för beroende av andra människor. Jag tror att det är väldigt nära hur världen egentligen är, speciellt för hur många tonåringar och ungdomar kanske upplever det.

Den var väldigt härlig och jag tror egentligen inte att jag har så mycket mer kommentarer än så.

Den är del utav en serie, men som jag förstått det så handlar de följande böckerna inte om samma personer, utan utspelar sig bara på ett liknande sätt. Jag är nyfiken på dem och ska försöka läsa dem någon gång i framtiden.

Jag rekommenderar till: Er som vill ha en mysig, contemporary bok som handlar om tonåringar och de bekymmer som följer med att fatta beslut som gynnar en själv och samtidigt de som står dig nära.

Jag rekommenderar INTE till: Er som vill läsa något som är rätt nära vardagen, och inte tycker om böcker i genren contemporary.


Bok 1: Anna och den franska kyssen
Bok 2: Lola och pojken i huset bredvid

söndag 4 september 2016

Månadsrapport Augusti 2016



Antal lästa böcker: 5
Påbörjade serier: 1
Avslutade serier: 0
Antal sidor: 1658
Svenska: 3
Engelska: 2
Nya böcker: 0

Bästa bokSince You've Been Gone av Morgan Matson
Dock hade den också segast början, men slutet så var min favorit utav alla 5 böcker.

Största överraskningBeautiful Creatures av Kami Garcia & Margaret Stohl
Med tanke på att jag har haft den i min bokhylla i flera år och aldrig haft något större intresse av att läsa den så var den riktigt bra!

Största besvikelseBerättelser från Engelsfors av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Otroligt kort, och levde helt enkelt inte upp till mina förväntningar. Skulle jag ha köpt den skulle den absolut inte ha vart värt priset.

Sämsta bok: -


De flesta böcker är sådant jag har lånat på biblioteket nu när min bokhylla här hemma har försvunnit iväg ner i lådor då jag nyss har flyttat. Jag har märkt att jag föredrar att köpa fantasy böcker och låna contemporary. Jag lånar nästan aldrig fantasy på bibliotek.